Бубонната чума върлува от 4 хилядолетия, обявиха учени, които са идентифицирали

...
Бубонната чума върлува от 4 хилядолетия, обявиха учени, които са идентифицирали
Коментари Харесай

Бубонната чума мори хората от 4 хилядолетия

Бубонната чума върлува от 4 хилядолетия, обявиха учени, които са разпознали болестта в човешки тленни остатъци отпреди 3800 години, съобщи Франс прес. Резултатите от проучването им са оповестени в Nature Communications.

Заключенията са основани върху тленните остатъци на двама души, заровени в Самарска област в Русия. Било открито, че те умрели в резултат на заразяване с бактерията Yersinia pestis.

“Става въпрос за най-древния открит до момента вариант, обвързван с бубонната чума”, означиха учените от института “Макс Планк” за история на човечеството в Йена, Германия. Щамът е същият като тези, провокирали най-смъртоносните епидемии в историята на човечеството – Юстиниановата чума, Черната гибел през Средновековието, чумата в Китай през 1890-1910 година

“Болестта продължава да визира популации хора в целия свят. Въпреки историческото и актуалното й значение, произходът й не бе добре опознат”, се споделя в официално съобщение на института.

Сега учените съумели да открият по кое време бактерията е придобила способността да оцелява у бълхи, които са вектори на болестта. Дешифрирането на генома на бактерията, предизвикала гибелта на въпросните двама души в Русия, демонстрира, че това е станало преди към 4000 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР